روش فرآوری
عصارهگیری
تولید قهوه فوری با عملآوری قهوه با تجهیزات مناسب و کارامد عصارهگیری آغاز میگردد. آب سختیگیریشده از 5 تا 8 ستون پر شده از دانه قهوه عبور میکند. در ابتدا به منظور استخراج ترکیبات پیچیدهتر مانند کربوهیدراتها، آب از چندین سل (محفظه) داغ با دمای 180 تا 195 درجه سلسیوس و حداقل فشاری بالاتر از فشار اتمسفری عبور میکند. سپس برای استخراج ترکیبات طعمی، از دو یا تعداد بیشتری سل خنک با دمای حدود 100 درجه سلسیوس عبور داده میشود. عصاره بدست آمده از یک مبدل حرارتی عبور کرده تا به دمای حدود 5 درجه سلسیوس برسد. در انتهای این چرخه، عصاره قهوه دارای 20 الی 30 درصد ماده خشک میباشد.
تغلیظ
پس از مرحله فیلتراسیون، قهوه عملآوری شده به منظور افزایش غلظت و با هدف ایجاد عصارهای با حدود 40 درصد ماده خشک، تیمار میگردد. در برخی موارد، عصاره مایع سانتریفیوژ میشود تا آب سبک از عصاره قهوه سنگین با چگالی بیشتر جدا گردد. روش دیگری که برای حذف آب بهکار گرفته میشود اعمال فرایند تبخیر پیش از سرد کردن عصاره است. سومین روش، سرد کردن عصاره قهوه تا زمان فریز شدن آّب آن و سپس جداسازی مکانیکی کریستالهای یخ از عصاره قهوه میباشد.
کاربرد عصاره قهوه در صنایع غذایی
استفاده از ترکیبات عصاره قهوه در صنعت غذا و نوشیدنیها پیشینهای چند صد ساله دارد، اما همچنان تولیدکنندگان کاربرد تازهای از آن مییابند. اگرچه عصاره قهوه علاوه بر ایجاد طعم در محصول، به دلیل انرژیزا بودن، دارای سودمندیهای تغذیهای و در برخی موارد ایجاد رنگ و بافت کاربرد دارند، بیشترین موارد مصرف آن، به لحاظ افزایش طعم قهوه و محتوی کافئین آن است. به طور کلی، موارد کاربرد عصاره قهوه در صنایع غذایی مربوط به محصولاتی مانند آبنباتها، نان و غلات، کیک و شیرینی، نوشیدنیها، دسرها و بستنی میباشد.
عصاره قهوه و سلامتی
قهوه سرشار از طیف وسیعی از ریزمغذی ها و آنتی اکسیدانها مانند کلروژنیک اسید است. مصرف قهوه سبب پیشگیری از جهش تومورها و ابتلا به سرطان، کاهش استرس و اضطراب و افزایش اشتها میشود. همچنین به سلامت استخوانها و جلوگیری از اسپاسم عضلات، پیشگیری از بیماریهای مزمن، و سلامت دستگاه گوارش کمک میکند.